Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Search
Stoppen met de pil

Stoppen met de pil #1: waarom en hoe?

Inhoud

Voor iedereen die zich nu afvraagt of ik een kinderwens heb: nee, dat is niet de reden dat ik met de pil stop. Zo, dan is dat in ieder geval duidelijk. Wat wel de reden is dat ik besloot om te stoppen met de pil? Kort gezegd: omdat ik het troep vind en wil weten hoe ik ben zonder die dagelijkse hormoondosis.

Ik ben normaal gesproken niet iemand die van goede voornemens houdt, althans niet voor een nieuw jaar. Als ik iets wil verbeteren aan mezelf, dan wil ik niet het excuus van een volgend jaar gebruiken. Maar toen mijn pil-strip precies net voor het nieuwe jaar afliep, dacht ik: waarom stop ik eigenlijk niet met deze troep in 2020? En zo is er per ongeluk toch een nieuwjaars-voornemen ontstaan. Dit is overigens niet de eerste keer dat ik stop met de pil, maar daar ga ik later verder op in.

Zoals je ziet heb ik dit blog ‘#1’ gemarkeerd, ik ben namelijk net anderhalf week van de pil af (inclusief stopweek) en wil je graag meenemen in mijn journey. Elke maand schrijf ik een update over hoe ik het stoppen met de pil ervaar en welke veranderingen ik merk, als deze er zijn. Misschien helpt het je in jouw overweging om wel of niet te stoppen met de pil of toch te kijken naar alternatieven.

Waarom stoppen met de pil?

Soms kom je weer eens een artikel tegen waarin staat: “Gebruik pil doet deel van vrouwenbrein krimpen” of “Waarom je last kunt krijgen van depressieve gevoelens als je de pil slikt” of iets anders engs. Dat soort artikelen zetten mij keer op keer weer aan het denken. Want ik weet niet wat ik slik, ik weet niet wat het effect op langere termijn is en ik weet niet (meer) hoe ik ben zonder de pil.

Mijn anticonceptie-ervaringen

Ik begon op mijn vijftiende met de pil. Voordat je denkt: wow, dat is best wel jong om seks te hebben; dat was niet de reden. Ik had namelijk hevige buikkrampen wanneer ik ongesteld was. En met hevig bedoel ik: niet uit bed kunnen komen van de pijn, ibuprofen slikken om wél uit dat bed te kunnen komen en veel bloedverlies. Ik wist dat ik één dag per maand niks kon. Gelukkig was ik wel ontzettend regelmatig ongesteld en was de dag waarop ik ongesteld werd altijd een zondag. Uiteindelijk besloten mijn moeder en ik dat het geen kwaad kon om dan toch maar aan de pil te gaan, kijken of de krampen minder werden. En dat werden ze. Ik had vrijwel geen last meer van mijn menstruatie, heerlijk!

Implanon proberen

Fast forward naar 2,5 jaar geleden. Ik kwam dus steeds meer van die eerdergenoemde artikelen tegen en voelde me ineens totaal niet fijn bij de pil. Ik slikte inmiddels al zes jaar de pil en wilde iets anders. Met een vaste relatie was het voor mij belangrijk dat er nog wel een vorm van anticonceptie was, dus ik deed veel onderzoek naar verschillende soorten. Uiteindelijk kwam ik uit op het anticonceptiestaafje, ook wel de implanon genoemd. Dit is een staafje die ze net onder de huid van je arm plaatsen en die een geleidelijke en kleine dosis hormonen afgeeft. Oké, ik zou dan niet helemaal hormoonvrij zijn, maar minder is in ieder geval al een vooruitgang.

In het begin was ik lyrisch over de implanon. Het zetten doet wel even pijn en je arm is beurs, maar dat valt allemaal reuze mee vond ik. Ik was blij want ik was niet meer ongesteld, ik was beschermd en het feit dat ik het staafje zag zitten in mijn arm, vond ik een fijn idee. Het gaf me het gevoel dat ik er controle over had, want een spiraaltje kun je niet in de gaten houden. Bovendien voelde ik me oprecht anders. Ik was niet per se gelukkiger, maar wel meer in touch met mijn emoties. Ik was blijer, maar ook sneller verdrietiger of bozer. Dat voelde soms best wel gek, want hierdoor wist ik dat de pil mij gewoon al die tijd afvlakte.

Helaas was de rozengeur en maneschijn na vier maanden wel vergaan, want ik was ineens continu ongesteld. Niet hevig, maar wel constant lichte bloedingen. Heel vervelend voor jezelf en voor je seksleven. Uiteindelijk was ik het helemaal zat en besloot ik het staafje te laten verwijderen. Het verwijderen ging ook prima, maar ik ben wel twee littekentjes rijker (eentje van het zetten en eentje van het verwijderen).

Weer terug aan de pil

Ik besloot maar weer aan de pil te gaan, want dat was in ieder geval makkelijk en ik had geen zin in condooms. Maar nog steeds bleef het maar aan me knagen, die rottige hormonen. Regelmatig struinde ik het internet af naar alternatieven. Maar nog steeds wilde ik geen spiraaltje, want het idee dat er iets bij mijn baarmoeder werd aangebracht, maakte me bang. En na mijn hele avontuur met de implanon, was ik bang dat ik met het spiraaltje op een gegeven moment ook constant ongesteld zou zijn.

Toch maar condooms

Uiteindelijk had ik weer een opleving en besloot ik toch weer te stoppen met de pil. Mijn vriend en ik hadden alleen nog seks met condooms. Maar ja, na een maandje vond ik dat super vervelend en begon ik te twijfelen of ik weer aan de pil wilde. Ik had namelijk ook niet langer in de hand wanneer ik ongesteld werd en die controle is toch eigenlijk best wel handig. Dus ik ging – alweer – aan de pil…

Hoe stoppen met de pil?

En nu, in 2020, doe ik weer een poging. Maar deze keer wil ik het langer een kans geven. Want een maandje stoppen met hormonen, zegt nog niks over het effect ervan. Maar ja, de hamvraag blijft: welke anticonceptie gebruiken we dan? *Tromgeroffel*: condooms! Helaas, maar ik zie gewoon geen beter alternatief. Ik heb best wel een gloeiende hekel aan die niet-romantische stukjes rubber, maar dit jaar wil ik echt wat meer aan mijn gezondheid denken. Ik ben nu, min de pogingen tot stoppen, zo’n negen jaar hormonen aan het slikken. Een jaartje (of langer) geen hormonen is wel even goed voor mijn lichaam denk ik. En ik ben erg benieuwd naar wat voor effect het stoppen met de pil op mij heeft. Ik had gisteren knallende koppijn, dus ik weet niet of dat een voorbode was, maar we gaan het meemaken!

Welke anticonceptie gebruik jij?

Ik ben me ervan bewust dat ik me kwetsbaar opstel door mijn verhaal op het world wide web te delen, maar ik ben ook erg benieuwd naar de ervaringen van anderen. Want als ik iets in mijn “onderzoeken” geleerd heb, is het dat het voor elke vrouw anders is. Daarom ben ik erg benieuwd naar welke anticonceptie jij gebruikt en wat je ervaring is. Als je het niet openbaar in de reacties wil zetten, dan mag je jouw verhaal ook achterlaten in het contactformulier en houd ik dit anoniem.

Hopelijk heb je wat aan mijn verhalen en maak ik het voor jou makkelijker om een keuze te maken. Ook als je denkt: gatver, stoppen met de pil lijkt me niks, dan heb ik je hopelijk toch op een bepaalde manier geholpen.

Wil je lid worden van een community waar openlijk gesproken wordt over anticonceptie? Ik heb een Facebook-groep genaamd ‘Anticonceptie Talk‘. Hiermee hoop ik anderen een plek te geven om openlijk over dit belangrijke onderwerp te spreken. 

Lees hier de andere twee blogs uit deze serie:

10 reacties

  1. Ik vind het heel knap van je dat je dit zo online deelt! Eigenlijk zou ik ook wel willen stoppen met de pil maar inderdaad; er is bijna geen ‘goed’ alternatief voor de pil helaas. Ik blijf graag je verhalen over het stoppen met de pil volgen!

    1. Dank je wel, Sanne! Ja, ik hoop echt dat er snel een goed, hormoonloos alternatief komt. Leuk dat je me blijft volgen :-)

  2. Ik ben benieuwd naar je ervaring! Hier een koperspiraal, dus minimale hormonen maar wel hevige bloedingen… vervelend, maar die neem ik maar voor lief voor nu.

    1. Spiraal vind ik het idee heel eng van, maar misschien dat ik dat in de toekomst wel overweeg. Eerst maar eens kijken hoe mijn bloedingen zijn zonder pil nu… Fijn dat je jouw ervaring deelt!

  3. Ik was hééél erg blij met de nuvaring, scheelt heel veel qua hormonen. Het is een plastic ringetje wat je inbrengt als een tampon en hetzelfde ritme heeft als de pil.
    3 weken, 1 stopweek en dan doe je er een nieuwe in.
    Moet wel zeggen dat ik ondanks deze ring zwanger ben geworden, maar dat is ook mogelijk met de pil of spiraal.
    Daarbij waren we er ook eigenlijk wel klaar voor dus ze is zeker niet ongewenst.

    1. Over de NuvaRing heb ik inderdaad ook meer gehoord! Alleen ook wel eens dat deze er uit kan vallen? Lijkt me een heel gek en eng idee, haha. Maar misschien wel het proberen waard, mocht deze hele hormoonloze journey me toch niet bevallen :-)

  4. Wat goed dat je dit zo open deelt.

    Ik ben precies met dezelfde gedachte afgelopen jaar gestopt, omdat ik hoopte dat ik (na 13 jaar aan de pil..) misschien lekkerder in m’n vel ging voelen. Ik hoorde van vrouwen om mij heen dat er een wereld voor ze open ging en ze zich veel happier voelden. Nou, dat wilde ik natuurlijk ook! En daarbij is het natuurlijk enorme troep.

    Lang verhaal kort; ik heb me alles behalve fijn(er) gevoeld in hormoon-vrije maanden die volgden. Kreeg enorme hoofdpijn, juist nog meer moodswings en ik kreeg mega hormonale acne, terwijl ik altijd een gaaf huidje had.

    Dit hoeft niet voor iedereen het geval te zijn natuurlijk! Ik heb namelijk pcos, wat inhoudt dat ik een (veel) te hoog testosteron gehalte heb. Hierdoor werd ik ook 0x natuurlijk ongesteld nadat ik met de pil gestopt was. Daarbij bleven er steeds meer follikels (lees: cystes) achter op mijn eierstokken.

    Ook de slechte huid is een stomme bijkomstigheid van dit hormoon wat niet in die mate in mijn lijf thuishoort.

    “Helaas” ben ik dus nu weer bijna 3 weken aan de pil. Ik vind het jammer, maar voel me vooral opgelucht.
    In overleg met de gynaecoloog was dit de beste oplossing; dezelfde pil als die ik voorheen had.. eentje die het testosteron level omlaag brengt (YAZ 24+4). Ik merk tot op heden nog weinig verschil, ook kijkend naar de acne, maar dat heeft weer wat maandjes nodig.

    Hopelijk is het bij jou wel alles wat je ervan verwacht!!

    Ik lees graag mee de komende maanden.

    1. Hee Mandy, wat fijn dat je jouw verhaal ook deelt! En ik geef je gelijk hoor, er wordt soms haast een soort euforisch beeld geschetst over het stoppen met de pil.

      Ik ben heel blij dat ik gestopt ben, maar ik heb ook bijwerkingen die ik eerst niet had. En als ik echt bijwerkingen kreeg zoals jij die omschrijft, dan was ik waarschijnlijk ook weer aan de pil gegaan (of iets van een spiraal). Uiteindelijk gaat het erom dat je je goed voelt, als de pil daarbij helpt, so be it!

      Liefs,

      Emie

      1. Hoi Emie,

        Wat fijn dat je dit verhaal met de wereld wilde delen, ik kwam deze blog via Instagram tegen en ik was benieuwd wat jouw ervaringen waren.
        Ik ben net zoals jij wegens hevige ongesteldheidskrampen begonnen aan de pil een aantal jaar geleden. Ook inderdaad huilend op de grond kermend van de pijn elke maand. Bij mij werden de klachten gelukkig minder door het gebruik van de pil maar ik heb het idee dat ze na een tijdje minder goed zijn gaan werken. Ik hoorde laatst hoe groot de kans op trombose is als je de pil slikt en ik had hiervoor ook vaker horrorverhalen gehoord over de pil. Sindsdien wil ik er ook graag vanaf maar ik durf niet te stoppen omdat ik niet weer zo veel pijn wil ervaren als toen.

        Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaringen gaan zijn en hopelijk komt er ooit voor ons een beter alternatief als hormoonloos door het leven gaan niet voor ons werkt.

        Liefs, Tamara

        1. Hee Tamara,

          Bedankt voor je lieve reactie!

          Bij mij is het nu ik meer dan een jaar gestopt ben met de pil wisselvallig. De ene maand heb ik erg hevige buikpijn en de andere maand valt het allemaal wel mee. Ik heb het idee dat het misschien stress-gerelateerd is. Ik moet zeggen dat de Aleve Feminax voor mij tot nu toe echt helpt! Zodra ik ook maar iets van buikpijn voel, slik ik twee tabletten en bij mij is de pijn niet meer (zo heftig) doorgebroken daarna, terwijl ik wel kon aanvoelen dat ze heehl hevig zouden worden anders. Ik geloofde er nooit zo in, want ik dacht: pff, mijn buikpijnen zijn hier véél te hevig voor, maar ik heb nu altijd een strip in mijn tas omdat het (voor mij) echt werkt.

          Alternatieven voor jou zouden ook de Implanon of het hormoonspiraaltje kunnen zijn. Dan heb je een lage dosis hormonen en geleidelijke afgifte, maar minder last van krampen – hoor ik van veel vrouwen. De Implanon vond ik zelf ook heel fijn, als ik niet steeds die bloedingen had, was dat voor mij echt de perfecte oplossing geweest! Spiraaltje durf ik zelf niet aan, maar als je dat niet zo erg vindt, is dat misschien ook wel een goede oplossing voor je.
          Of misschien een lichtere pil, maar ik weet dan weer niet goed of dat wel iets doet tegen de krampen… Misschien is dat iets wat je met je huisarts kunt bespreken.

          Ik hoop ook dat er snel iets komt waardoor je niet hoeft te kiezen tussen pijn of hormonen.

          Succes, Tamara! Hopelijk vind je een oplossing waar jij je prettig bij voelt.

          Liefs, Emie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten