Abonneer op mijn YouTube-kanaal!
Search
Stoppen met de pil ervaringen

Stoppen met de pil #3: mijn ervaringen en bijwerkingen na een half jaar

Inhoud

Wauw, het is alweer een half jaar geleden sinds ik mijn laatste pil nam. Aan de ene kant ben ik trots op mezelf dat ik het al een half jaar volhoud, want van tevoren heb ik wel eens gedacht dat ik toch weer terug zou gaan naar de pil uit gemak (en genot). Aan de andere kant denk ik: waarom heb ik dat ding bijna tien jaar lang geslikt? In dit blog geef ik je mijn ervaringen en bijwerkingen van het stoppen met de pil voor het afgelopen half jaar.

Twee maanden gestopt vs. een half jaar gestopt

Hoewel ik al eerder een update plaatste over mijn ervaringen na twee maanden zonder de pil, merk ik nu na een half jaar nog steeds veranderingen in mijn lichaam. Net als in dat blog geef ik je ook nu de positieve en de negatieve bijwerkingen en ervaringen van het stoppen met de pil, maar dan over een half jaar. En ik wil een tip met je delen voor een app die ik nu gebruik om inzicht te krijgen in mijn menstruatiecyclus.

Negatieve ervaringen bij het stoppen met de pil

Weet je nog dat ik in mijn vorige blogs bang was dat mijn hevige menstruatiepijnen terug zouden komen? Well… They did. Ik neem deze en de andere negatieve bijwerkingen en ervaringen met je door.

Hevige menstruatiepijnen

Tja, ik heb dus echt te vroeg gejuicht in mijn vorige update. De krampen zijn weer terug. En hoe. Het begon eigenlijk meteen bij de menstruatie na mijn laatste blog. Er was toen net Corona en ik voelde al hevige menstruatiekrampen aankomen, maar ik had ergens gelezen dat Ibuprofen niet handig was om te nemen omdat je dan vatbaarder zou zijn voor het virus. Maar uiteindelijk kon ik niets meer van de pijn: niet zitten, niet liggen en niet staan. De twee paracetamols hielpen helaas ook niet.

Uiteindelijk gaf mijn vriend mij thee (achteraf bleek dit ‘Slaap lekker’-thee te zijn) en viel ik in een diepe slaap. Toen ik wakker werd waren de krampen gelukkig een stuk minder hevig.

Fast forward naar nu heb ik nog steeds elke keer bij mijn menstruatie hele heftige buikkrampen. Ik heb met mezelf de afspraak dat als ik deze cyclus wéér krampen heb, ik de dokter moet bellen. Er hoeft niets ernstigs aan de hand te zijn, maar het is wel goed om het te onderzoeken en anders hoop ik medicatie voorgeschreven te krijgen die helpt.

Acné

Nog zo’n leuke bijkomstigheid: acné. Toen ik aan de pil was, nam ik mijn huidverzorging niet zo nauw. Soms deed ik een lekkere uitgebreide routine, maar vaak genoeg haalde ik alleen mijn make-up eraf een deed ik wat dagcrème op. Nu heb ik geïnvesteerd in allerlei producten om mijn huid egaal te houden. En dat is helaas ook nodig, want ik heb telkens uitbraken van acné. Voornamelijk op mijn wangen en kin.

Een half jaar geleden kreeg ik ook heus wel hier en daar een pukkel rond mijn menstruatie, maar nu in grotere aantallen en regelmatiger.

Tip: heb je ook last van acné? Gebruik de Mario Badescu Drying Lotion, die werkt vet goed!

Positieve ervaringen stoppen met de pil

Gelukkig zijn er ook nog steeds positieve ervaringen door het stoppen met de pil. Naast het feit dat ik mijn lichaam niet meer volpomp met gekke hormonen die rare bijwerkingen kunnen hebben.

Bewuster van mijn lichaam

Een groot voordeel is dat ik nu een stuk bewuster ben van mijn lichaam en wat voor effect die hormonen op mij hadden. Net als in mijn vorige blog, merk ik nog steeds dat ik dichterbij mijn emoties sta en ze veel beter uit dan hiervoor. En doordat ik me bewuster ben van een cyclus, weet ik ook dat ik soms even een stapje terug moet doen of waarom ik me juist heel energiek voel.

Een boek dat bijdroeg aan de bewustwording van mijn lichaam, is het boek ‘Cyclus Strategie’. Echt een must-read als je meer wil weten hoe je als vrouw nou echt in elkaar steekt (ik gebruikte het woord ‘vagina’ bijvoorbeeld ontzettend vaak verkeerd). Maar voor mij nog belangrijker: wat voor impact jouw cyclus op je dagelijks leven heeft.

Stoppen met de pil is makkelijker dan verwacht

Toen ik in januari besloot om te stoppen met de pil, weet ik nog dat ik ergens een stemmetje in mij had dat zei: “Ga je toch niet volhouden, de pil is makkelijker”, daarom ben ik zo blij en ook wel trots dat ik dit nu al zolang volhoud. En ik moet zeggen, na een paar maanden raak je er ook wel aan gewend. Tuurlijk is het fijn om je cyclus zelf te bepalen, maar nog fijner is om te weten dat je lief bent voor je lichaam. En ja, seks zonder condoom is fijner, absoluut. Maar ook hier wen je vanzelf wel aan en er zijn genoeg dunne condooms op de markt waardoor je het amper voelt (en het is lekker fris voor jou als vrouw!). Wij gebruiken zelf de condooms van Wingman, die zijn heel fijn.

Tip: de Flo-app

Als je gaat stoppen met de pil of al bent gestopt, dan raak ik je echt de Flo-app aan! Hierin kun je tot in detail bijhouden wat je cyclus is, hoe je je voelt, welke bijwerkingen je ervaart en hoe hevig je menstruatie bijvoorbeeld is. Als je dit langere tijd bijhoudt en je cyclus en de symptomen zijn erg regelmatig, dan kun je als het ware voorspellen hoe je je voelt de komende weken. Dat is toch heerlijk? Zo weet ik dat ik in mijn luteale fase eerder moe ben en futloos en na mijn menstruatie juist bruis van de energie. Handig om rekening mee te houden als je dingen wil plannen.

Dat was ‘m dan, mijn update na een half jaar gestopt te zijn met de pil en de bijwerkingen en ervaringen. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Wil je mijn eerste twee blogs over stoppen met de pil ook lezen? Check ze hier:

Bedankt voor het lezen en deel vooral ook jouw ‘Stoppen met de pil’-ervaringen in de reacties of via het contactformulier :-). Word je liever lid van een Facebook-groep? Dat kan ook! De Facebook-groep Anticonceptie Talk is specifiek voor dit onderwerp door mij opgericht.

4 reacties

  1. Hoe is het met je hoofdpijn?
    Ikzelf had zo vaak last van hormonale migraine dat dit de reden was dat ik gestopt ben met mijn pil. Dit is nu geleden van midden oktober. Heb nu voor de 2e maal mijn maandstonden na het stoppen en ook voor de 2e maal een migraine aanval bij aanvang van mijn maandstonden.
    Ik hoop echt dat het stoppen met het nemen van die hormonen kan bijdragen aan het verminderen van deze aanvallen.

    1. Hoi Frédérique! Ik heb voordat ik stopte met de pil twee keer een migraine-aanval gehad. De eerste twee maanden na het stoppen had ik wel hoofdpijn, maar bij lange na geen migraine en op dit moment heb ik helemaal geen last meer van hoofdpijn. Het kan een half jaar duren voordat de pil echt uit je systeem is, dus ik hoop dat de migraine snel overgaat en dat het echt een symptoom van de pilhormonen was..! Liefs, Emie

    1. Hee Inge, het is nu op dit moment beter! Ik denk dat het echt komt door de La Roche Posay cleansing gel. Als ik meer op mijn huidverzorging let, lijkt de hormonale acne weg te blijven. Hiervoor deed ik weinig aan mijn huidverzorging, dus het is wel echt sinds ik gestopt ben met de pil dat mijn huid meer liefde nodig heeft, maar ik heb het nu gelukkig onder controle :-). Kan best zijn dat het bij jou juist andersom werkt hoor, dat je door het stoppen juist minder last van acne hebt. Dus ik zou het zeker een kans geven! Liefs, Emie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten